maanantai 16. kesäkuuta 2014

Ilmasta rahaa / Heinolan Kesäteatteri

Ilmasta rahaa / Heinolan Kesäteatteri

Ensi-ilta 12.6. 2014, kesto noin 2h 15min väliaikoineen

Ohjaus Jaakko Saariluoma

Rooleissa : Pertti Sveholm, Jaana Saarinen, Risto Kaskilahti, Sampo Sarkola, Ilmari Saarelainen, Pekka Strang, Sari Puumalainen, Eero Saarinen, Pihla Penttinen ja Milka Ahlroth

 Viime kesänä moitiskelin Heinolan kesäteatterin liiallista "varman päälle"-meininkiä ja kirjoitin, että taidan jättää vastedes farssit väliin, elleivät sitten onnistu saamaan sopivaa houkutinta paikalle. No, tässä se taas nähtiin, että koskaan ei kannata sanoa "ei koskaan", sillä jälleen löysin itseni nauramasta Heinolassa!

Jaana Saarinen ja Pertti Sveholm / (c) Heinolan Kesäteatteri

 Michael Cooneyn "Ilmasta rahaa"-farssissa alkuasetelmat ovat seuraavanlaiset : Erkki Joutsen (Pertti Sveholm) on parin vuoden ajan nautiskellut moninaisia sosiaalietuuksia tekaistuilla henkilöillä, sairauksilla, kuolemantapauksilla ja muilla, ja vain siksi, että olisi liian suuri häpeä myöntää Liisa-vaimolleen (Jaana Saarinen) totuus siitä, että työttömäksi on jääty jo pari vuotta sitten. "Minä kun en yhteiskunnan elätiksi ala!" Homma lähtee lapasesta siinä vaiheessa, kun tarkastaja Jenkanen (Pekka Strang) saapuu paikalle pyytääkseen Erkki Joutsenen allekirjoitusta erääseen tärkeään paperiin. Ei paha? Kyllä, sillä Erkki-parka teeskentelee oven avattuaan olevansa eräs toinen henkilö ja tarkastaja ei suinkaan poistu paikalta tullakseen myöhemmin uudelleen, vaan jää odottamaan kuuliaisesti Erkin saapumista ja saadakseen tämän allekirjoituksen.

 Tämänkaltaisille farsseille on tyypillistä se, että päähenkilö päästelee muutamat valkoiset valheet ja sammakot suustaan heti alkumetreillä ja pian on sellainen tarinasekamelska, ettei siitä ota kirjaimellisesti enää Erkkikään selvää. Joku puhuu niin sanotusti pussiin itsensä ja muut, ja lisäselvitykset senkun sotkevat kuvioita lisää. On vauhtia ja vaarallisia tilanteita, vääriä ihmisiä väärään aikaan oikeassa paikassa ja toisinpäin. Ovista tullaan ja mennään, joku on kuuro, mies pukeutuu naiseksi ja joku kuolee tai näyttää ainakin kuolleelta.

(c) Heinolan kesäteatteri

 Farssi on vaativa lajimuoto. Oikeanlainen ajoitus on kaiken a ja o, kaikki on usein pienestä kiinni ja tekstimäärä on usein valtava eikä repliikeissä ole joskus logiikan häivääkään. Olen nähnyt tylsiä ja epäonnistuneitakin farsseja, mutta tämä porukka kohkasi kyllä varsin ammattitaitoisesti. Porukka oli täynnä vielä omanlaisiaan herkullisia tyyppejä. Suosikkejani olivat kuivan asiallinen tarkastaja Jenkanen, yltiöempaattinen Jutta Polvijärvi (Pihla Penttinen), tyylikäs hautaustoimiston herra Yli-Kirkkaala (Ilmari Saarelainen) ja pappakalsareissa tepsutteleva Vertti-setä (Sampo Sarkola), jota riepoteltiin välillä kuin räsynukkea pitkin lavaa. Pertti Sveholm (joka vaatetustaan myöten muistutti hämmentävän paljon isääni) ja alivuokralaisensa Visa Muikku (Risto Kaskilahti) olivat mainio pääpari. Voi sitä selitysten määrää! Itselläni meni ahtaaja-Muikut ja kurjen alle jääneet tyypit suloisesti sekaisin, olin juonenkäänteissä niin pihalla kuin olla ja voi, ja koko ajan tuli uutta materiaalia pakkaa sekoittamaan. Ja kas, juuri kun oli unohtanut jo edelliset selitykset ja ollaan jotensakin selvillä siitä, että kuka on kuka, tulee eteen uutta yllätystä. Loppuvaiheessa nauroin välillä niin paljon, että sattui ihan päähän.

 Varsin onnistunut "varman päälle"-farssi ja reissu! Meidän näytöksessämme paistoi aurinko, mutta Heinolassa ei sateetkaan haittaa, sillä sekä näyttämö että katsomo on sateelta suojassa.

 Ilmasta rahaa saa vahvat neljä tähteä ****.

 "Tehtävä suoritettu!"


5 kommenttia:

 1. jep, olen samaa mieltä kirjoittajan kanssa. Täydellinen paketti, enkä ole aikaisemminkaan pettynyt Heinolan kesikseen.
  Sain nauraa molemmilla kerroilla vatsani kipeäksi (tokihan pätkä piti käydä pariin otteeseen vilkasemassa), sää oli molemmilla kerroilla kehno, mutta se ei tahtia haitannut.
  Ekalla kerralla olin talvipalttoo päällä ja nauroin makeat naurut yläkatsomossa ja toisella kerralla liki samat vaatteet mutta alakatsomo ja tietty eka rivikin vielä. Tuolla toisella kierroksella oli kiitettävä ukonilmakin vielä ja esitys keskeytyi ajatuksen verran kun ukkonen ilmaisi läsnäolonsa ja näyttelijät jatkoivat muutaman sekunnin jälkeen hieman hymyillen esitystä luontevasti (kuin se olisi kuulunutkin ko esitykseen)
  Mielettömän hyvä ja suosittelen lämpöisesti

  VastaaPoista
 2. Lahti 16.07.2014
  Aivan riemastuttava farssi. Olen ollut useampana vuonna Heinolan kesäteatterissa, kun Puntti Valtonen hauskutti pääroolissa. Tänä vuonna Puntin tilan otti Pertti Sveholm ja hyvin ottikin sen. Valtavin sanakääntein, nopeaa artikulointia ja ilmein, Erkki Joutsenen rooli vei upeasti eteenpäin yhdessä Risto Kaskilahden Visa Muikun roolin kanssa. Siinä nämä kaksi huseerasivat oikein kunnolla. Pekka Strang, joka veti tark. Jenkasen virkamiehen roolia, oli juuri sellainen, kun vähän karrikoitu virkamies onkin. Nauraa sai sydämen pohjasta, välitaputuksia ja lopputaputuksia neljä kertaa näyttelijät lavalle. Nytkin satoi välillä kovastikin, mutta lämmin ilmapiiri säkenöitti täpötäyteen ahdettua katsomoa. Suosittelen Heinolaan matkaavia poikkeamaan kesäteatteriin nauramaan ja viihtymään.

  VastaaPoista
 3. Kiitos molemmille kommenteista. Tuo "nämä kaksi huseerasivat oikein kunnolla" tiivistää hienosti Ilmasta rahaa kyllä! Itse olin ensi-illan jälkeisessä näytöksessä ja siinä oli vähän hapuilua vielä mukana, mutta nythän esitys on jo päässyt täyteen vauhtiinsa.

  VastaaPoista
 4. Eilen kävin katsomassa ja tykkäsin (isolla hymyllä) ja jäi todella hyvä mieli jäi ja nauraa sai ihan katketakseen ja iso kiitos hyville näyttelijäille ja sääkin suosi iso kiitos vielä kerran

  VastaaPoista

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).