torstai 21. maaliskuuta 2019

Sketsi-Suomi / Teatteri Kultsa

Sketsi-Suomi / Teatteri Kultsa

Ensi-ilta 16.3. 2019, kesto noin 2h 10min (väliaikoineen)

Ohjaus ja dramaturgia Jalmari Jalonen
Apulaisohjaus Virve Laasonen
Valosuunnittelu Jorma Tapola
Äänisuunnittelu Esa Lindroos
Puvustus Susanna Nyström ja Teija Kotka-Pulkkinen
Lavastussuunnittelu Jaska Palonen
Projisoinnit Jani Vehkalahti

Näyttämöllä : Vesa Salmi, Niina Heinonen, Kati Hynninen, Charlie Nevander, Petri Peltoniemi, Johanna Ruonala, Mika Ryhänen ja Jussi Vehkasalo

Sketsejä mukana seuraavista tv-ohjelmista (yhteensä 34 sketsiä ja 135 hahmoa) : Ilkamat, Parempi myöhään, Velipuolikuu, Mutapainin ystävät, Tabu, Hymyhuulet, Lapinlahden Linnut, Studio Julmahuvi, Pulkkinen sekä Ketonen & Myllyrinne

(c) Teatterikärpänen 

 Nyt liikutaan vaarallisilla vesillä. Ihan ensimmäinen ajatukseni siitä, että tv-viihteen parhaita paloja koostetaan teatteriesitykseksi oli sellainen, että kuinkakohan mahtaa toimia ja mites tekijänoikeudet ja niin edelleen. Toinen ajatukseni vei minut bloggaajakollegani Linnean juttuun Teatteri Kultsan Fingerpori-stripeistä koostuneesta esityksestä, joka oli ollut varsin onnistunut ja niin päätin ilman kolmatta ajatusta, että tämähän on nähtävä. Josko vaikka mukana olisi eräskin suosikkini, eli ämpärinvientisketsi Velipuolikuusta. Niin, ja ne tekijänoikeudet ovat kondiksessa, jos joku sitä miettii.

(c) Teatterikärpänen

 Teatteri Kultsa on perustettu jo 1959, eli 60v-juhlavuosi meneillään ja tämä oli meikäläisen ensimmäinen visiitti kyseiseen paikkaan. Jo oli aikakin! Teatteri sijaitsee Katri Valan puiston väestönsuojassa ja ensiksi oli hiukan löytämisongelmia, mutta se johtui lähinnä siitä, että olimme lähteneet seuralaiseni kanssa Sörnäisten metroasemalta väärään suuntaan. Sen siitä saa kun höpöttelee kaikenlaista, ja paikallisellakin meni suuntavaisto sekaisin. Perillä meidät toivotti vastaan huumaava pullantuoksu ja intoonnuin ostamaan pullat ja karjalanpiirakat niin ennen esitystä kuin väliajallakin. Munavoin kanssa läträsin ja sotkin maton.

Varoitus! Sisältää sketsipaljastuksia! Tästä eteenpäin omalla vastuulla... 

 Ja sitten itse asiaan. Löysimme itsemme eturivistä ja illan juontaja Iso U (Vesa Salmi) toivotti meidät tervetulleiksi kera hyvien muuvien. Vai olikos ensin ne keskenkäyneestä kiljusta laulavat munkit? No joka tapauksessa, sitten mentiin eikä meinattu. Kaikki sketsivalinnat eivät olleet minulle tuttuja (johtunee siitä, että esim. Ketonen & Myllyrinne on minulta lähes tyystin jäänyt näkemättä) mutta voihan jee niitä jotka tunsin kuin omat taskuni... Sujuvalla tahdilla kohtaukset ja hahmot vaihtuivat, hetkittäin täytyi oikein ihmetellä, että miten nopeasti onnistuivat hahmoja vaihtamaan kun taas sieltä tullaan uusi tuulipuku tai poplari päällä. Mistä olikin löydetty niin järkkyjä takkeja?

 Erityisen hupaisaa oli se, että huumoria ei irronnut hauskasta peruukista tai asusta vaan nimenomaan tekstistä ja itse kohtauksesta ja varsinkin siitä, miten se esitettiin. Toki mukana oli aika poskettoman näköistä väkeä (etenkin eräässä juryssä) ja ihmettelin, miten näillä pitää ylipäätään pokka. Telkassa juttuja on kuvattu varmasti useampaan otteeseen (YouTubekin on täynnä pieleenmenneitä otoksia) ja nyt sitten pitäisi vetää Tabusta tuttu, kulttimainetta nauttiva Kyläkäräjät ilman uusintaottoa! Issäis ja äitis on kunnon miehiä molemmat! Tässä varsinkin huvitti juryn jäsenet ja vaahtoaminen, oli melkein parempi kuin alkuperäinen jury!

 Olihan siellä sitten kaikkea aina tulevaisuuden orvoista nunnukanunnuka-ukkoihin, vittuilupuhelimeen ja ujoon pankkiryöstäjään. Mikä ihme oli se itseään hekumallisesti rasvaava hemmo? Hahah. Mainioita, ilmeikkäitä näyttelijöitä ja hienoa eläytymistä ja tulkintaa. Sydäntäni lämmitti varsinkin Roudasta rospuuttoon, jossa avannossa värjöttelevä sitkeä sankari (Jussi Vehkasalo) oli ehkä hulluin näky vähään aikaan. Kyllä minä vielä perkeleeni kesytän! Ja urheilu-uutinen, jossa Suomen maajoukkueen visiitti on saanut uuden, dramaattisen käänteen... Entäs Pantomiimifestivaalit ja "Savolaiset! Suomen kieroin kansa!"

 Ja Ilkamat! Joskus olen visioinut ajatuksella, jossa pidettäisiin Ilkama-tyyliset bileet, musiikki soisi ja sitten kun se loppuisi, kaikki pysähtyisivät ja joku kertoisi vitsin. Mahtava idea, eikö? Ilkamat-sketsissä oli monenlaista tanssityyliä ja tuli ihan mieheni muuvit mieleen yhdestäkin.

 Mahtoiko tulla ämpärinvientisketsi? Mitäpä luulette?

(c) Virve Laasonen 

 Koko paketti päättyi ainoalla oikealla tavalla, kun eetteriin kajahti Muistan sua, Elaine PPP:n laulamana ja saimme hoilottaa antaumuksella mukana.

Hyvää ötyä!

 Kiitos Teatteri Kultsa, ensivisiittini oli varsin antoisa ja hauska! Ja erikoiskiitos piirakoista ja pullasta!

 Tästä esityspäiviä tsekkaamaan, tämä nimittäin kannattaa nähdä!

(Näin esityksen kutsuvieraana, kiitos Teatteri Kultsa!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).