lauantai 30. maaliskuuta 2019

Tasavallan marionetit IX : Vallanvaihtoviikot / Kuninkaallinen Nukketeatteri

Tasavallan marionetit IX : Vallanvaihtoviikot / Kuninkaallinen Nukketeatteri

Ensi-ilta 29.3. 2019, kesto noin 1h 30min (väliaikoineen) , Ravintola Birger

Ohjaus ja käsikirjoitus Antti Kemppainen ja Hannu Räisä
Nuket Hannu Räisä
Verstaalla Hannu Räisä, Joonas Nummela ja Piritta Lemmetty
Äänisuunnittelu Harri Neuvonen

Näyttämöllä : Antti Kemppainen ja Hannu Räisä

(c) Radesign

Mitä yhteistä on Kuninkaallisella Nukketeatterilla (aiemmin nimellä Hämeen Kuninkaallinen Nukketeatteri) ja Teatterikärpäsen puraisuja -blogilla? Molemmilla on 10v-juhlavuosi meneillään, joten kippis sille! Vaalihuuma alkaa olla kohta kuumimmillaan ja yksi varma merkki jonkinsortin vaalien lähestymisestä (mainostaulujen ilmestymisen lisäksi) on se, että Kuninkaallinen Nukketeatteri pläjäyttää ilmoille uuden poliittisen parodian - jo yhdeksättä kertaa! Tällä kertaa esityksen nimenä on Vallanvaihtoviikot.

 Ensi-illassa Ravintola Birgerissä oli tupa täynnä (kuten aina) ja ilma oli sakeana viinihuuruista jo ennen esityksen alkua. Irwiniä kuunneltiin ja itse esitys alkoi taas vaivihkaa. Minusta näiden nukketeatterihommien yksi viehätys on siinä hallitussa kaaoksessa, joka on vienosti havaittavissa näyttämön takana, kun kaksikko Räisä/Kemppainen touhuilee nukkien ja rekvisiitan kanssa. Tällä kertaa Timo Roisilta irtosi heti alkuunsa toinen käsi, mutta se ei menoa ja jytkytystä tuntunut haittavaan, etenkin kun toisessa kädessä oli nakkimuki.

 Petteri Urpo on autoillut kumppaneineen kuminsa puhki ja mitäs nyt sitten. Juha Pipilä yrittää aktivoida työtöntä tositeevee-tyylisellä toiminnalla. Antti Pinne etsii uutta kumppania Sotekymppi-ohjelman kautta. Jussi Allah-Aho on lempeissä saunamajurin lämmittämissä löylyissä ja jää vehkeistään kiinni lauteiden väliin. Löylyä heitellään kyllä siihen malliin, että alkoi vähän kaduttaa se, miksi menin eturiviin istumaan. Hyvin sihisi kiuas kuulemma! "Matut ja satut!" Pekka Kaapisto, Sampo Tammenterho (löytyy heti alussa muuten erikoisesta paikasta...), Bi Andersson, Sari Jeesaaja, Anna-Maija Rikas-on ja tietysti Paavo Käyränen näyttäytyvät myös. Käyränen on kyllä ihan ehdoton suosikkini näistä ja yleisö palkitsee hahmon spontaaneilla väliaplodeillakin. Mukana menossa myös Sauli Fiinistö ja Jenska. Fiinistöillä puhelin soi koko ajan ja kaikenlaista soittelijaa ilmaantuu leukojaan kirjaimellisesti louskuttamaan. Fiinistö istuksii jalka paketissa savun keskellä ja näkee jälleen kaikenlaisia näkyjä ja kokee salamarakkaudenkin.

Pinne ja Pipilä (c) Kuninkaallisen Nukketeatterin arkisto 

 Tunnelma on Birgerissä todella kuuma ja yleisö repeilee tunnistettaville hahmoille, sutkauksille ja ylläreille. On nämä Kuninkaallisen Nukketeatterin jutut kyllä mainioita, ja miten hienoja yksityiskohtia on nukeissa, nyt kun niitä lähietäisyydeltä pääsi taas katselemaan. Käyräsen toinen silmä ja työttömän ukkelin pitenevät jalat muutamana esimerkkinä.... Mieleeni jäi soimaan Lauri Tähkän eräs tuttu biisi.

 Vallanvaihtoviikot on mahdollista nähdä Hämeenlinnan lisäksi myös Tampereella, Helsingissä ja Riihimäellä. Esityspäivät voi käydä tsekkaamassa oheisesta linkistä.

 Kuninkaallinen Nukketeatteri järjestää Hämeenlinnassa huhtikuun loppupuolella Kunu-nukketeatterifestivaalit, joissa "isännän" lisäksi esiintyvät ruotsalainen Dockteater Svarta Katten sekä kenialainen Kenya Institute of Puppet Theatre. Esitysten lisäksi on luvassa mm. keskustelutilaisuuksia. Varsin mielenkiintoinen ohjelmisto! Kannattaa käydä tutustumassa tästä linkistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).