perjantai 7. syyskuuta 2012

Fritz, Eino ja Fredrika / Kirjan aika - festivaali

Fritz, Eino ja Fredrika / Kirjan aika - festivaali, Hämeenlinnan Verkatehtaan Studio

Ensi-ilta 9.5. 2012, kesto noin 40 min

Koostanut/käsikirjoittanut Henna-Maija Alitalo

Ohjaus Henna-Maija Alitalo ja työryhmä

Rooleissa Antti Kemppainen, Juha Haanperä ja Henna-Maija Alitalo

Taustaa : Historialliset henkilöt heräävät henkiin tässä näytelmässä, jossa kerrotaan paljon tositapahtumiin pohjaavia tarinoita, vaikkakin itse päähenkilöiden kohtaaminen lienee puhtaasti fiktiivinen. Henna-Maija Alitalo on koostanut tekstin eri historiankirjoja tutkimalla, ja esityksessä kerrotaan mm. niin jääkäriliikkeen synnystä (Fritz Wetterhoff oli liikkeen merkittävä taustahahmo) kuin kansalaissodan tunnelmistakin. Pari vuotta sitten Juha Haanperä ohjasi Fredrika-monologin, jonka Alitalo käsikirjoitti ja näytteli. Itse Fredrika Wetterhoff perusti Hämeenlinnaan kuuluisan käsityöopiston ja oli aikoinaan hyvin arvostettu ja vaikutusvaltainen nainen. Wetterhoffin nimeä kantava säätiö halusi elävöittää perustajansa hahmon ja persoonan, ja tämä toive herätettiin eloon teatterin keinoin. Myös Fritz Wetterhoffin persoonaa ja elämänvaiheita haluttiin nostaa esiin, ja tämä esitys syntyi sitten sen tarpeen pohjalta. Tässä näytelmässä Fredrika (Henna-Maija Alitalo) seuraa pilven reunalta veljenpoikansa Fritz Wetterhoffin (Antti Kemppainen) ja runoilija Eino Leinon (Juha Haanperä) yllättävää kohtaamista ja kommentoi väliin omia havaintojaan. Miehet ottavat vähän kuppia ja pelaavat shakkia, ja samalla muistelevat kouluaikojaan Hämeenlinnan Lyseossa ja kertovat toisilleen, miten elämä on heitä kohdellut.

Plussaa : Pidin näytelmän pienimuotoisuudesta kovasti, lyhyessä ajassa sai paljon uutta tietoa etenkin minulle aiemmin täysin tuntemattoman Fritz Wetterhoffin elämästä (mies on mm. Suomen ensimmäinen homohistorioitsija). Hienosti Antti Kemppainen tätä kiisteltyäkin hahmoa tulkitsi. Juha Haanperä oli oivallinen rakastettu runoilija Leino, olen aina pitänyt Haanperän selkeästä ja kantavasta puhetyylistä ja olemuksesta, ja katsojien mielet hetkeksi herkisti Hämäläisten laulu, jota pieni pätkä laulettiin. Henna-Maija Alitalo antoi hyvin tomeran ja auktoriteettimäisen kuvan Fredrikasta, heräsi suuri mielenkiinto Fredrika-monologiakin kohtaan. Mahtaakohan sitä vielä nähdä jossain? Näytelmän kesto oli juuri passeli, mielenkiinto pysyi yllä koko ajan ja hiukan huumoriakin oli mukana. Pidin kovasti esimerkiksi kohtauksesta, jossa Fritz ja Eino arvuuttelevat toisiltaan koulunsa opettajia. Myös Leinon kertoma pieni tarina risteilystä naisseurassa oli hupaisa. Lisää tämmöisiä pienoisnäytelmiä historiallisista henkilöistä,kiitos!

Miinusta : Katsomo oli samassa tasossa näyttämön kanssa ja tämä toi välillä pieniä näkemisongelmia, sillä etenkin shakkipelin tiimellyksessä näkemättä jäi moni ilme ja ele. Näyttämö olisi voinut olla pienellä korokkeella, niin olisi nähnyt kaiken paremmin?

Muuta : Luin jostain, että näytelmää voisi mainiosti esittää myös kouluissa. Mikä loistava idea! Tapahtumista riittäisi pureksittavaa ja pohdittavaa niin historian - kuin äidinkielentunneillekin. Itsellänikin olisi muinoin mennyt historia varmasti paremmin kaaliin, jos se olisi tuotu eteeni teatterin keinoin...

Fritz, Eino ja Fredrika saa Teatterikärpäseltä neljä tähteä ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).