maanantai 31. maaliskuuta 2014

Lähtö / WHS, vierailu Hämeenlinnassa

Lähtö / WHS, vierailu Hämeenlinnan teatterin päänäyttämöllä

Kesto 1h 5min (ei väliaikaa)

Ohjaus Kalle Nio

Koreografia Vera Selene Tegelman ja Kalle Nio

Esiintyjät Kalle Nio ja Vera Selene Tegelman

 Suomen kansainvälisesti menestyneimmän visuaalisen teatterin ryhmä WHS:n sirkukseen, taikuuteen ja esineteatteriin pohjautuvat teokset ovat olleet paitsi nykysirkuksen terävintä kärkeä, myös osa teatterikentän tuoreimpia uudistusvirtauksia. WHS on kiertänyt 14 aiemmalla esityksellään yli 30 eri maassa esiintyen yli sadassa teatterissa maailman merkittävimmillä teatteri-, nukketeatteri - ja sirkusnäyttämöillä. Ympäri Eurooppaa kehuja kerännyt Lähtö nähtiin Hämeenlinnan teatterissa kaksi kertaa, jonka jälkeen esitys lähtee Etelä-Amerikan kiertueelle.

(c) Tom Hakala 

Suurkiitos Hämeenlinnan teatterille siitä, että vierailunäytöksissä on mukana myös tämänkaltaista toimintaa. Jo pelkästään kuvien perusteella vaikutti siltä, että kyseessä on jotain todella erikoista, enkä ollut väärässä.

 Esitys lähti alkuun salakavalasti siten, että pöydässä illallista nauttinut pariskunta toistaa toistamisen jälkeen samoja kuvioita (aika pitkäänkin...), kunnes toinen rikkookin toiston rajat ja pian mikään ei ole entisellään. Hetkeä myöhemmin omien silmien edessä tapahtuu useitakin asioita, joita ei oikein osaa sanoin edes kuvailla eikä niitä edes käsitä tapahtuvaksi. Näyttämöilluusioita siis parhaasta päästä. Siellä sun täällä kuului hämmästyksen aiheuttamia ääniä, ja itsekin olin varmaan aika hoo moilasena suurimman osan ajasta. Päällä kiemurteleva takki, silityslaudalla temppuileva paita, itsestäänriisuuntuvat vaatteet, valtavat läpinäkyvät pleksit riippumassa ilmassa aivan tyhjän päällä...

Esitys oli hyvin unenomainen, vähän painajaismainenkin tunnelmaltaan. Esityksestä poistui ihmisiä silmät ymmyrkäisinä, varmasti samanlainen ajatus päässä kuin minullakin eli "Wau mikä Lähtö!" Jos tämänkaltaista osuu kohdalle lisää, menen ehdottomasti katsomaan ja suosittelen samaa muillekin.

 Lähdöstä lisää Kansallisteatterin sivuilta, esitys nähtiin siellä viime vuoden toukokuussa.

 WHS:n omat sivut löytyvät täältä.

 Lähdölle neljä tähteä, alun junnaavuus vei yhden tähden ****.

(c) Tom Hakala

2 kommenttia:

  1. Mahtavaa että kävit katsomassa! Se alku oli tosiaan aika pitkänpuoleinen, mutta toiminnan alettua, voi että. Vieläkin muistelen tätä ihmetyksellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu erityisen mahtavaa oli se, että tämä tuli Hämeenlinnaan vierailemaan. Muuten olisi mennytkin ohi, kun se meni jo Kansallisessakin ohi multa...

      Poista

Heräsikö ajatuksia? Iloiten otan vastaan kaikki kommentit (ne tosin julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen, roskapostin vuoksi).